W ramach realizowanego przez Fundację Berit projektu pt. „Senior na 6+” głuszyccy seniorzy uczestniczą w różnego rodzaju zajęciach i warsztatach. Ostatnimi czasy na wyróżnienie zasługują „Warsztaty Kulinarne”, ponieważ cieszą się największą popularnością. Oczywiście sercem naszej kuchni jest prowadząca – Stanisława Golińska to dzięki jej zaangażowaniu na zajęcia przychodzą tłumy.
Ktoś mógłby pomyśleć – wielka rzecz – przychodzą, ugotują, najedzą się i tyle.
Jednakże oprócz tego, że Uczestnicy uczą się nowych ciekawych przepisów to podtrzymują i rozwijają umiejętności manualne, zapoznają się z zasadami BHP podczas korzystania z urządzeń i narzędzi w kuchni, stosują zasady utrzymywania higieny na stanowisku pracy oraz poznają historię danych potraw. Kształtują postawę zaradności, umiejętności pracy w grupie oraz ponoszenia odpowiedzialności za powierzone zadania. Podczas zajęć wymieniają się doświadczeniami, pomagają sobie, planują działania i szukają nowych inspiracji.
Seniorzy od początku do końca uczestniczą w całym procesie tworzenia potrawy, mając możliwość degustacji wykonanego dania.